Jarenlang deed hij veel ervaring en kennis op bij APC Global, een grote wereldwijde speler in de Datacenter Cooling. Sinds kort werkt Tim Koren voor CoolAir Nederland en daar is hij met open armen verwelkomd. Een man die zichzelf kent. “Ik ben kritisch”, zegt hij. “Installaties beoordeel ik altijd zorgvuldig en soms zie ik dan dingen die niet door de beugel kunnen. Dan moet je corrigeren.” CoolAir Nederland kende hij langer en wist dat de deur daar voor hem openstond. De klik tussen Tim en CoolAir Nederland was er altijd al. “En waar ik het werk van CoolAir Nederland tegenkwam, zag ik dat het goed was.”

Efficiency verbeteren

Een schat aan ervaring dus. Maar wat kan Tim voor de klanten van CoolAir Nederland betekenen? “Hoe run je een datacenter qua klimaatregeling: dat is een vraag waar ik wel een antwoord op heb. Luchtvochtigheid, luchtverversing, temperatuur. Dus niet alleen koeling. Een datacenterbeheerder is toch de dirigent van het orkest, zo zie ik dat. Hij houdt de vinger aan de pols en grijpt in als het moet. Als het te vochtig wordt, moet je soms met de hand de koelmachines aanzetten.” Tim houdt zaken als energie-efficiency nauwlettend in de gaten en levert zo een belangrijke bijdrage aan het orkest.

Nog steeds leren

Tim werkt nog maar kort bij CoolAir Nederland en is ondanks zijn rijke ervaring nog altijd aan het leren. Belangrijk in zijn ogen is om verder te kijken dan alleen koeling. “Het ASHRAE Handbook bijvoorbeeld is een regeling voor gezondheid in gebouwen: luchtverversing, vochtigheid, verwarming. Dat geldt ook voor datacenters en probeer klanten met deze regeling in het achterhoofd te adviseren. Wat kunnen we verbeteren en wat levert het op, om het beter te stroomlijnen. Niet alleen qua koeling, maar ook softwarematig, zoals applicatiebeheer.”