Sinds 2014 is het verplicht om eens in de vijf jaar je klimaatbeheerssysteem te laten keuren. Waarschijnlijk wist je het niet, want er is eerlijk gezegd nog weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Nog niet. Maar dat gaat zeker veranderen en daarom is het een goed idee om deze EPBD-keuring uit te laten voeren. Uiteindelijk levert het je veel op.

De verplichte keuring geldt voor airconditioningssystemen met een koelvermogen op gebouwniveau van meer dan 12 kW. Natuurlijk, zo’n keuring kost geld en op dergelijke kosten zit je als ondernemer niet te wachten. Maar zie het als een investering. Let wel: de keuring zelf is een visuele inspectie, het is nog geen reparatie. De keuring leidt tot een rapport en advies, bijvoorbeeld om bepaalde reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Maar wie elk jaar regulier onderhoud laat plegen, kan nauwelijks voor verrassingen komen te staan.

De keuring kan zorgen voor energiebesparende maatregelen. Goed voor het milieu én voor de portemonnee. Dankzij deze maatregelen kun je jaarlijks 10 tot 30 procent op je jaarlijkse energiekosten besparen. Komt nog bij dat je 5 tot 35 procent minder kans op storingen hebt en kunnen gebruikers van het gebouw veiliger, gezonder en comfortabeler werken. De voordelen daarvan durven we niet eens in een percentage uit te drukken.

Maak het jezelf makkelijk door een afspraak te maken voor de verplichte EPBD-keuring. Je voorkomt gedoe achteraf. Door aan de keuring een reparatie of onderhoud te koppen ben je verzekerd van een goed werkend systeem en optimale klimaatbeheersing. Huur een gecertificeerde monteur in om de keuring uit te voeren, want alleen dan voldoe je aan de wettelijke verplichting!