Het klinkt eenvoudig: je haalt warme lucht uit een ruimte en blaast er koude lucht in terug. Dat is inderdaad in feite wat een airconditioning doet. Het is geen geheim dat we voor onszelf willen houden. Sterker nog: YouTube staat vol met knutselaars die met koelelementen en een ventilator een airco bouwen. Leuk voor een warme dag, maar een structurele oplossing is het niet. Toch: hoe werkt een airco precies?

Waar het om gaat

Zonder het al te moeilijk en te technisch te maken: het is simpele natuurkunde. De vorm van de airco doet er in feite niet zo veel toe en is meer een kwestie van persoonlijke smaak in combinatie met functionaliteit. Een datacenter koelen gaat nu eenmaal niet zo goed met een kleine airco in de hoek van de ruimte. Uiteindelijk werkt elk model op dezelfde manier. De airco zuigt warme lucht aan in een ruimte en draagt deze warmte over aan een warmtewisselaar. Daar stroomt een koelvloeistof doorheen, die warmte goed kan opnemen en vervoeren. Zo gaat het via een leiding naar het buitendeel, waar de warmte wordt afgegeven. Andersom kan ook: een airco hoeft niet per se te koelen. Bijna ieder systeem heeft een filtersysteem dat ervoor zorgt dat de vrijgegeven lucht is ontdaan van stof en nare luchtjes. Met recht frisse lucht dus. Als de airco koelt, wordt er ook water aan de lucht onttrokken. Koude lucht kan nu eenmaal minder vocht bevatten dan warme lucht. Het water wordt afgevoerd via een apart leidingsysteem dat meestal aansluit op de regenwaterafvoer.

En wat er meer is

Uiteraard werkt een airconditioning iets geavanceerder en zijn er diverse technische mogelijkheden, maar dit is wel waar het op neerkomt. Natuurkunde of niet: dit is het. Simpel, maar daarom juist zo mooi om daar alle mogelijkheden in te ontdekken. Dat is onze dagelijkse passie. Ontdekken welk systeem in welke ruimte het best tot zijn recht komt en hoe mensen in een ruimte zoveel mogelijk allemaal plezier kunnen hebben van een goed werkende airco. Dit is geen natuurkunde, maar mensenkennis en een kwestie van luisteren en naar oplossingen zoeken. Daarom is dit werk zo mooi. Want een simpele airco in elkaar knutselen, dat kunnen veel mensen. Maar de juiste airco voor de juiste mens en toepassing vinden, dat is vakwerk. En juist die combinatie is onze techniek.