Koudemiddelen op basis van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) zijn passé. Voor middelen met een GWP (Global Warming Potential) groter dan 2500 is er met ingang van 1 januari 2020 zelfs al een volledig verbod op het (bij)vullen van koelinstallaties met HFK’s.

Hamsteren

Veel leveranciers en installateurs blijven evenwel vasthouden aan de HFK’s, die een hoog GWP hebben. Aangezien deze koudemiddelen langzamerhand schaarser worden, stijgt de prijs en wordt er zelfs gehamsterd. Begrijpelijk om een zo groot mogelijke voorraad te hebben, maar beter is om te kijken naar alternatieve middelen met een laag GWP. Juist nu is er nog ruimte en tijd om te onderzoeken welke alternatieven goed functioneren. Gelukkig worden de alternatieve middelen ook steeds goedkoper.

Samen oplossen

Hamsteren en hoge prijzen hanteren is uiteindelijk niet de oplossing. Veel meer zien wij in een goede dialoog met onze klanten om te kijken welke oplossingen er zijn en wat wij als installateur kunnen betekenen. Goed onderhoud bijvoorbeeld, omdat het grootste verbruik van koudemiddelen nog altijd zit in lekkende installaties. Het spreekt voor zich dat we zoeken naar het beste advies en de ontwikkelingen nauwgezet volgen.